Výpisy z daňových priznaní už netreba doručiť Sociálnej poisťovni

18.03.2013 Bratislava

Bratislava 18. marca (TASR) - V súvislosti s blížiacim sa termínom ukončenia podávania daňových priznaní za rok 2012 Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov (SZČO), že nie sú povinní doručiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpisy z daňových priznaní ani opravných daňových priznaní.

Táto povinnosť bola zrušená novelou zákona o sociálnom poistení účinnou od 1.1.2011. Poslednýkrát boli SZČO povinné predložiť Sociálnej poisťovni výpisy z daňových priznaní v roku 2010 za rok 2009. Údaje o príjme z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, údaje o čiastkovom základe dane a počte kalendárnych mesiacov výkonu podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti oznamuje Sociálnej poisťovni priamo Finančné riaditeľstvo SR. Rovnako to platí o dodatočných daňových priznaniach.

Sociálna poisťovňa zároveň dáva do pozornosti, že v prípade predĺženej lehoty na podanie daňového priznania sa vznik, zánik alebo trvanie povinného nemocenského a povinného dôchodkového poistenia SZČO bude posudzovať k 30. septembru (zánik), respektíve 1. októbru 2013 (vznik a trvanie).

Ak by mala SZČO záujem prekonzultovať správnosť údajov o príjmoch, ktoré dosiahla v roku 2012 z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré Sociálnej poisťovni doručí Finančné riaditeľstvo SR, Sociálna poisťovňa odporúča, aby sa v tejto otázke obrátila na príslušnú miestnu pobočku.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.
 

Vyberte región